Tuesday, 26 November 2013

Lakarkan Gigimu


              Dunia pergigian tidak dapat dipisahkan dengan nilai artistic serta seni. Ini adalah salah satu kemahiran yang anda harus ada untuk menjadi seorang doctor gigi. Yeah ! anda kene pandai melukis gigi. Tapi jangan risau bagi yang tidak pandai melukis, pada peringkat awal ini anda akan melukis di atas kertas graph. Anda akan dibekalkan satu contoh lukisan sebagai panduan untuk melukis.

             Lukisan-lukisan ini dapat membantu para pelajar untuk lebih mengenali morfologi gigi (anatomi gigi), bagaimana bentuk, saiz, ukuran sebatang gigi. Untuk sebatang gigi, anda akan ditugaskan untuk melukis 5 pandangan . Wah ! banyak bukan ! dah macam arkitek pula… Setiap lukisan ini akan diberikan markah per 10 . Markah ini akan dikumpul serta dicampur dengan markah peperiksaan. Lupa untuk saya nyatakan, lukisan gigi ini termasuk di dalam subjek Oral Biology, subjek yang hanya diambil oleh pelajar pergigian.

Dua buah buku diperlukan.
Satu untuk bahagian Gigi atas (Maxillary teeth)
Satu untuk bahagian Gigi bawah (Mandibular teeth)
                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                     

Ukuran yang diperlukan untuk melukis gigi. 
                


             
        Contoh-contoh lukisan gigi yang telah kami lakarkan.


     Ini adalah salah satu daripada proses pembelajaran kami. InsyAllah, kami akan sentiasa menyajikan anda dengan input-input yang menarik. Jangan pernah berputus harap dan selamat berjumpa lagi di post lain nanti.


No comments:

Post a Comment